Pełnoziarniste placki z renklodami
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka brązowego cukru ( do ciasta)
- 2 łyzki brązowego cukru ( do sliwek)
- mąka pełnoziarnista ( na oko - tak zeby ciasto było gęste tak jak ciasto na placki ziemniaczane)
- kilka śliwek renklod
Śliwki myjemy i kroimi na drobne kawałki.Wkładamy do rondelka,dodajemy brązowy cukier i 3 łyżki wody. Dusimy aż powstanie sos. Próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy cukier ( wszystko zalezy od słodkosci śliwek).
Placki smażymy na łyżeczce oleju,nakładamy sos. Smacznego!
w wersji pełnoziarnistej nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki ze śliwkami, ukochane <3 Idealne, nieśpieszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPyszne, idealne na piątek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i bardzo zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńwszyscy sobie robią placuszki, a ja tak dawno nie jadłam;) mogę podkraść jednego?:P
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają, mm...pyszności ze śliwkowym akcentem:)
OdpowiedzUsuńŚliwkowe placki to jest to! Jeszcze nie robiłam, więc muszę szybko nadrobić tę zaległość :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith