Dziś wairiacja karpatki.Uwielbiam to ciasto.Zawsze babcia mi je piekła i potrafiłam zjeść całą blachę :-) Tym razem postanowiłam ją urozmaicić o serek mascarpone.Masa przez to jest bardziej kremową i ma lekki posmak serka.
Karpatka z mascarpone
z Tego przepisu z moimi modyfikacjami
Ciasto:
1szkl. wody
125g masła
150g mąki pszennej tortowej
5 średnich jaj
szczypta soli
1łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1litr mleka
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
4 pełne łyżki mąki pszennej
150g cukru (w tym cukier waniliowy)
300g masła
1łyzeczka zapachu waniliowego
1łyżeczka soku z cytryny
2żółtka
1 op serka mascarpone
Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, cały czas mieszając. Ostudzić. Dodawać jajka (znów cały czas mieszając). Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blach (37x25cm) wysmarowanych tłuszczem . Piec 25 min. w 190°C.
Ostudzić, zrobić krem: mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko wymieszać w garnku z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Zagotować i ostudzić.
Masło utrzeć do puszystości. Dodać żółtka i powoli, porcjami ostudzony budyń. Zmiksować, dodać mascarpone, aromat waniliowy i sok z cytryny, wymieszać.
Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i rozsmarować równo, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Pysznie, fajny ten dodatek mascarpone :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! Uwielbiam karpatkę - cudo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Wow, wieki nie jadłam karpatki, a uwielbiałam ją.
OdpowiedzUsuńMmmm pychotki :)
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda przepysznie. Z mascarpone jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego kremu :)
OdpowiedzUsuńo jaaa, jaki apetyczny krem. Z takich ciasto to kremy wyjadam przede wszystkim :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym mascarpone. Wygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuńZ mascarpone to bym poprosiła :)
OdpowiedzUsuńA czy można do masy dodać gotowe budynie? Np. waniliowy,śmietankowy? Czy 2 opakowania budyniu wystarczą???
OdpowiedzUsuńmozna pewnie :) mysle,ze 2 op powinny wystarczyc :)
UsuńCiasto mojego dzieciństwa;) Pyszne!
OdpowiedzUsuńFajna odmiana. Wygląda bardzo kusząco :]
OdpowiedzUsuńsuper!! tez uwielbiam karpatke posypana cukrem pudrem:) mniam:) twoje polaczenie z mascarpone brzmi obiecujaco :) mniam
OdpowiedzUsuńgłodna się zrobiłam i ślinka mi pociekła
OdpowiedzUsuńW sobote robilam wlasnie Twoja karpatke i stwierdzam, ze jest po prostu PYSZNA :)Dziekuje za onspiracje :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńile powinno byc serka w opakowaniu i czy ciasto powinno sie podzielic i piec jedno po drugim.dzieki za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńOpakowanie serka to 250g . Ciasto podzielic na 2 czesci i piec jedno po drugim albo jesli masz 2 blachy to razem .pozdrawiam
OdpowiedzUsuń