z przepisu Pani domu
- 4 papryki
- 20 dag czerwonej soczewicy
- cebula
- pieprz
- 10 dag ryżu
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- sól
- 1 - 1,5 l bulionu warzywnego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka
Sposób wykonania:
Posiekaj cebulę i czosnek. Ze-szklij na maśle. Dosyp ryż i soczewicę. Chwilę smaż. Zalej taką ilością bulionu, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy płyn zostanie wchłonięty,a ryż i soczewica będą prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i połowę startej mozzarelli. Dopraw.
Farszem napełnij papryki. Przykryj mozzarellą, zalej bulionem. Zapiecz 35 min w temp. 200 st.
Uwielbiam faszerowane warzywa. :) Papryka należy do moich faworytów, jednak nigdy nie używałam soczewicy jako nadzienia. Dobry pomysł. :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię nadziewane warzywa!
OdpowiedzUsuńTak, ja też bo to pyszny, wygodny i uroczy sposób podania.
UsuńSoczewica to moja wielka miłość. Takie nadzienie jest dla mnie zatem idealne.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł na faszerowanie soczewicą :)
OdpowiedzUsuńFaszerowana papryka jest pyszna, a ta z soczewicą to na pewno rewelacja.
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowana paprykę, ale z soczewicą nie próbowałam:) brawo za za super pomysł!
OdpowiedzUsuńSwietna! Uwielbiam nadziewane warzywa, a papryka jest chyba moim ulubionym "naczyniem" na farsz :)
OdpowiedzUsuń