6 czerwca 2012

Niezapomniane smaki dzieciństwa : Leniwe



Kluski leniwe


250 g twarogu
jajko
mąka
2 łyżki cukru
cukier z cynamonem do posypania
rozpuszczone masło

Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie rozgniatamy. Jajko ubjamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do twarogu.Dodajemy mąkę tak aby powstało delikatne,zwarte ciasto.
Formujemy wałek i kroimy na kawałki.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcie.
Posypujemy cukrem z cynamonem i polewamy masłem.
Smacznego!!!

23 komentarze:

  1. Uwielbiam leniwe;) Z masełkiem i cynamonem mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie niezapomniane bo takiego smaku nie da się zapomnieć :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. To straszne, ale nigdy ich nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno ich nie jadłam :) Ale patrząc n zdjęcie aż mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę je w końcu zrobić, bo za rzadko je jadam, a są takie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy ich nie jadłam. Ale w końcu muszę spróbować.

      Usuń
  6. Zdecydowanie jestem na tak :D Uwielbiam leniwce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mam w planach zrobienie klusek leniwych. Aż mi smaka narobiłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kluski leniwe, lubię każde tego typu danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O jak dawno nie jadłam leniwych, Twoje pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooooo rany, ale obudziłaś wspomnienia! Leniwe z bułeczką na maśle i chrupiącym cukrem... tak je pamiętam. Trochę Ci tego smaku zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie takie coś chodzi za mną ;))) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Leniwa to ja dziś jestem! Świetne! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Leniwe najlepsze pod słońcem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cały czas chodzi za mną ten smak. Twoje leniwce wyglądają pyszniutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę się że nie jestem jedyną która nie jadła leniwych ;) Zawsze sobie obiecuję że je zrobię ale jakoś tak..'schodzi' ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. zaraz zjem monitor;))

    uwielbiam wasnie takie z bułką tartą, tyle, że do tego marchewka starta obowiazkowo musi być!

    OdpowiedzUsuń
  17. Masz rację niewątpliwie smak dzieciństwa, moja babcia zawsze takie robił, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. dziękuję, że obudziłaś moją miłość do leniwych! ;) jutro robię!
    Pozdrawiam, Paulina

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)