Tarta z francuskiego ciasta z letnimi warzywami,aromatycznymi pomidorami i lekkim serem feta.
Nadzienie dopełnia lekka masa jajeczno,śmietankowa z ziołami.
Naprawde Polecam!
Tarta z warzywami i serem feta
- op. ciasta francuskiego ( u mnie w wersji light)
- 2 cukinie
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- pół kostki sera feta
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany 18 %
- zioła prowansalskie
- sól,pieprz,suszone chilli
Na oliwie podsmażamy cebulę,czosnek,pokrojoną w talarki cukinię,paprykę.Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Odcedzamy z soku i studzimy.
Formę na tartę smarujemy masłem,wykładamy ciastem francuskim i pieczemy ( z obciążeniem) 10 min w temp 180 stopni.
Wyjmujemy i lekko studzimy ciasto.
Po lekkim ostudzeniu,układamy warzywa,dodajmy pokruszony ser i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy smietanę,zioła,sól i pieprz. Mieszamy i zalewamy tartę. ( możemy na wierzch ułozyć jeszcze paski z ciasta,ale to nie jest konieczne :) )
Pieczemy ok 45 min w temp 180 stopni aż masa się zetnie.
mmm wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńMuszę chyba zrobić niedługo taką tartę,bo ostatnio ciasto francuskie mi służy tylko do słodkich wypieków i już mi się to znudziło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ale pyszności:)
OdpowiedzUsuńLubię takie wytrawne wypieki, są po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuńdania opróżniające lodówki są jak wiadomo najlepsze. JA wtedy najczęściej robię pizzę, chociaż nie powinnam zbyt często jej jadać ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie czyszczenie :)
OdpowiedzUsuńTartę na cieście francuskim jadłam raz w życiu i była bardzo smaczna, trzeba będzie to powtórzyć :D
OdpowiedzUsuńJaki cudny pomysł na resztki zalegające w lodówce!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
muszę spróbować!! mam akurat wszystkie składniki poza ciastem francuskim.. wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńA gdzie można dostać takie ciasto francuskie light?
OdpowiedzUsuńW Lidlu :)
UsuńBardzo dawno nie robiłam takiej tarty. Przymierzam sie, ale jakoś mi nie wychodzi, zawsze gdzieś się zapląta mięsko i nici z tarty warzywnej :) Wygląda bardzo smakowicie i z chęcią spróbowałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńco znaczy pieczenie z obciążeniem????
OdpowiedzUsuńtzn wysypać ciasto np fasolą albo położyć na nią coś co nie pozwoli ciasto "urosnąć"
Usuń