3 września 2012

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem





Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
z przepisu Pani domu

- 4 papryki
- 20 dag czerwonej soczewicy
- cebula
- pieprz
- 10 dag ryżu
- 2 pomidory
-  2 kulki mozzarelli
- sól
- 1 - 1,5 l bulionu warzywnego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka

Sposób wykonania:
  Posiekaj cebulę i czosnek. Ze-szklij na maśle. Dosyp ryż i soczewicę. Chwilę smaż. Zalej taką ilością bulionu, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy płyn zostanie wchłonięty,a ryż i soczewica będą prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i połowę startej mozzarelli. Dopraw.
Farszem napełnij papryki. Przykryj mozzarellą, zalej bulionem. Zapiecz 35 min w temp. 200 st.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa. :) Papryka należy do moich faworytów, jednak nigdy nie używałam soczewicy jako nadzienia. Dobry pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię nadziewane warzywa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja też bo to pyszny, wygodny i uroczy sposób podania.

      Usuń
  3. Soczewica to moja wielka miłość. Takie nadzienie jest dla mnie zatem idealne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł na faszerowanie soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faszerowana papryka jest pyszna, a ta z soczewicą to na pewno rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam faszerowana paprykę, ale z soczewicą nie próbowałam:) brawo za za super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna! Uwielbiam nadziewane warzywa, a papryka jest chyba moim ulubionym "naczyniem" na farsz :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)