5 października 2011

Crumble ze śliwkami

 Pyszny deser w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Pachnący cynamon i dojrzałe śliwki to jest to co lubie :)


Crumble ze śliwkami 
 przepis z bloga Moje wypieki

Składniki na 4 porcje:
6 dużych dojrzałych czerwonych śliwek, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
4 łyżki cukru demerara
100 ml soku pomarańczowego lub limonkowego

1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
75 g masła
2 łyżki cukru demerara
4 łyżki płatków migdałowych

Do garnuszka włożyć śliwki, cukier, sok, cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 4 żaroodporne naczynia (np. ramekiny).
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.

Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać migdałami.

Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)