14 października 2011
Tartaletki cytrynowe
Tartaletki cytrynowe
z przepisu Wypieki z pasją
Składniki:
na spód:
150g ciasteczek pełnoziarnistych
80g masła
2 łyżki miodu
120g mlecznej czekolady ( ja dałam pół na pół z gorzką)
łyżka oleju roślinnego
na wypełnienie:
2 średnie cytryny - sok z 2szt, otarta skórka z 1szt
3 żółtka
łyżka śmietany kwaśnej 18-30%
100g masła (prawdziwego)
1/2 szklanki cukru -
Wykonanie:
Ciasteczka zmielić na pył. Dodać miód i masło. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć formę/formy na tarty/tartaletki mocno dociskając ciasteczka do dna i ścianek. Schłodzić.
W między czasie rozpuścić czekoladę, wymieszać z olejem. Schłodzone tartaletki/tartę wysmarować czekoladą, spód i boki (najwygodniej pędzelkiem). Ponownie schłodzić.
Wszystkie składniki, poza masłem, wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do rondelka. Podgrzewać płyn na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie się powoli gotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekane masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Wystudzoną masę wlać na schłodzone spody/spód. Ponownie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A wiesz, że i ja mam je w planach? Kuszą i to bardzo.
OdpowiedzUsuń