Placek drożdżowy ze śliwkami
z przepisu lawendowy dom
500 g mąki
opakowanie drożdży instant
2 żółtka
100 g cukru
szczypta soli
½ l ciepłego mleka
100 g masła
skórka otarta z połowy cytryny
kilka śliwek
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g mąki
Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie przełożyć do naczynia z mąką. Dodać lekko podgrzane mleko, skórkę cytryny i rozpocząć wyrabianie ciasta.
Gdy będzie już gładkie, stopniowo dolewać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące, jednolite i zacznie odstawać od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam je do piekarnika nastawionego na 35 st.C. W tym czasie śliwki przepołowić, pozbawić pestek . Przygotować kruszonkę – posiekane masło połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Rozciągnąć je palcami, dopasowując do kształtu foremki. Na wierzchu rozłożyć śliwki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.
Och!,jakie cudne;) moje ulubione,piękny smak jesieni,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeraz takie ciasta najbardziej mi smakują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco. Zjadłabym kawałek ze szklanką mleka (chociaż łączenie mleka ze śliwkami może się źle skończyć). Szkoda, że drożdżowe mnie nie lubi :(
OdpowiedzUsuń