Sezon na dynię w pełni. Żeby moc choc na chwilę wrócić do tych jesiennych dni,słonecznych lecz chłodnych postanowiłam jej słoneczny kolor zatrzymać w słoiczkach :) Nadaje się do ciast,deseró,zup - można ją wykorzystać na wiele sposobów.
Przepis jest banalnie prosty.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podlewając wodą, rozgotować na mus. Można ją też gotować nieco krócej i zmiksować na gładką masę. Dodać nieco soli i przełożyć do słoiczków.
Pasteryzować 10-15min.
Gotowe!!!
Piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńcudownie orzeźwiający kolorek, a ten smak pewnie jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuńheeeej cześć witaj :)
OdpowiedzUsuńChciałabym się zapytać do czego można użyć taką dynię?? Czy można do słodkich przepisów? Bo w końcu z solą ... :/
Hihi odezwała się po 5 latach hahha :D