Pyszny deser w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Pachnący cynamon i dojrzałe śliwki to jest to co lubie :)
Crumble ze śliwkami
przepis z bloga Moje wypieki
Składniki na 4 porcje:
6 dużych dojrzałych czerwonych śliwek, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
4 łyżki cukru demerara
100 ml soku pomarańczowego lub limonkowego
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
75 g masła
2 łyżki cukru demerara
4 łyżki płatków migdałowych
Do garnuszka włożyć śliwki, cukier, sok, cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 4 żaroodporne naczynia (np. ramekiny).
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.
Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać migdałami.
Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.
mniam! :), zjadłabym chętnie Twoje crumble
OdpowiedzUsuń