17 października 2011

Zupa z soczewicy

Dziś pyszna,gęsta,lekko ostra zupa z czerwonej soczewicy :)



Zupa z soczewicy

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • puszka pomidorów
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka papryki ostrej
  • sól,pieprz,suszone oregano
Soczewice zalać wodąi bulionem. gotować do miękkości ,w razie potrzeby dolewać wody. Na oliwie zeszklić cebulkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Do warzyw dodać puszkę pomidorów i koncentrat ( ilosc w zaleznosci od gustu - ja lubie bardzo pomidorowe). Podusić kilka minut i dodać do soczewicy. Doprawić i gotować na małym ogniu 10-15 min. Zupa jest gęsta i sycąca. W sam raz na zimę :) smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Wywalam koncentrat i biorę cały garnek zupy;) Zakochałam się w zdjęciu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna zupka na jesienno-zimowe chlody :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)