Dziś pyszna,gęsta,lekko ostra zupa z czerwonej soczewicy :)
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- puszka pomidorów
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- łyżka papryki słodkiej
- łyżka papryki ostrej
- sól,pieprz,suszone oregano
Soczewice zalać wodąi bulionem. gotować do miękkości ,w razie potrzeby dolewać wody. Na oliwie zeszklić cebulkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Do warzyw dodać puszkę pomidorów i koncentrat ( ilosc w zaleznosci od gustu - ja lubie bardzo pomidorowe). Podusić kilka minut i dodać do soczewicy. Doprawić i gotować na małym ogniu 10-15 min. Zupa jest gęsta i sycąca. W sam raz na zimę :) smacznego!!!
Wywalam koncentrat i biorę cały garnek zupy;) Zakochałam się w zdjęciu;)
OdpowiedzUsuńzjadlabym i to z apetytem:)
OdpowiedzUsuńSwietna zupka na jesienno-zimowe chlody :)
OdpowiedzUsuńIdealna na ta porę roku:)
OdpowiedzUsuń