12 września 2012

Sos do pierogów ruskich

Przedstawie dziś przepis na mój ulubiony sos do ruskich pierogów.
Jest bardzo prosty,o lekkim chrzanowym smaku.
Polewam nim pierogi okraszone czerwoną,skarmelizowaną cebulką - pycha!


Składniki na 1 porcję:
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietany 30 % lub Rama Cremfine
  • 2 łyżeczka chrzanu
  • sól,pieprz
W małym rondelku roztapiamy masło,dodajemy śmietanę i chrzan. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. doprawiamy i gotowe!!!!!!!

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł! kilka dni temu robiłam pierogi ruskie, ale nie przyszło mi do głowy zeby zrobić do nich sosik. U nas zawsze klasycznie: masełko i cebulka:) fajna propozycja, muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na sosik super, pewnie wykorzystam , natomiast nie do pierogów ruskich. Te lubię najbardziej z masełkiem, lub skwarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam ruskich z sosem, ale pomysł fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, taki sosik chrzanowy do pierogów ruskich musi znakomicie pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny sosik Gartuluję!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)