6 października 2011

Placek drożdżowy ze śliwkami







Placek drożdżowy ze śliwkami
z przepisu  lawendowy dom



500 g mąki

opakowanie drożdży instant

2 żółtka

100 g cukru

szczypta soli

½ l ciepłego mleka

100 g masła

skórka otarta z połowy cytryny

kilka  śliwek 

kruszonka:

50 g masła

50 g cukru pudru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

50 g mąki







Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie przełożyć do naczynia z mąką. Dodać lekko podgrzane mleko, skórkę cytryny i rozpocząć wyrabianie ciasta.



Gdy będzie już gładkie, stopniowo dolewać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące, jednolite i zacznie odstawać od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam je do piekarnika nastawionego na 35 st.C. W tym czasie śliwki przepołowić, pozbawić pestek . Przygotować kruszonkę – posiekane masło połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Rozciągnąć je palcami, dopasowując do kształtu foremki. Na wierzchu rozłożyć śliwki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.

3 komentarze:

  1. Och!,jakie cudne;) moje ulubione,piękny smak jesieni,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz takie ciasta najbardziej mi smakują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kusząco. Zjadłabym kawałek ze szklanką mleka (chociaż łączenie mleka ze śliwkami może się źle skończyć). Szkoda, że drożdżowe mnie nie lubi :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)