23 października 2011

Mus z dyni

Sezon na dynię w pełni. Żeby moc choc na chwilę wrócić do tych jesiennych dni,słonecznych lecz chłodnych postanowiłam jej słoneczny kolor zatrzymać w słoiczkach :) Nadaje się do ciast,deseró,zup - można ją wykorzystać na wiele sposobów.

Przepis jest banalnie prosty.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podlewając wodą, rozgotować na mus. Można ją też gotować nieco krócej i zmiksować na gładką masę. Dodać nieco soli i przełożyć do słoiczków.
Pasteryzować 10-15min.
Gotowe!!!

3 komentarze:

  1. cudownie orzeźwiający kolorek, a ten smak pewnie jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. heeeej cześć witaj :)
    Chciałabym się zapytać do czego można użyć taką dynię?? Czy można do słodkich przepisów? Bo w końcu z solą ... :/

    Hihi odezwała się po 5 latach hahha :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)