9 września 2011

Naleśniki z mascarpone i żurawiną

Prosty a jakże słodki przepis na szybki obiad lub wykwintny deser :)



Według przepisu Bloga Kwestia Smaku

Naleśniki:
• 3 jajka
• 2 szklanki mleka
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta soli
• 1 torebka cukru waniliowego
• odrobina oleju do ciasta
• olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z mlekiem. Przesianą mąkę i resztę składników dodawać stopniowo, ciągle miksując. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć cienkie naleśniki, smarując patelnię niewielką ilością oleju.

Krem :

• 3 żółtka jaj
• 120 g miałkiego cukru lub cukru pudru
• 180 g serka mascarpone
• 250 ml gęstej śmietany 18%
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 słoiczek żurawiny

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i miksować przez około 3 minuty. Dodać śmietanę oraz sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około 1 minutę. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz po 1 łyżce żurawiny, składać w trójkąty i podawać.

2 komentarze:

  1. Mmmm pychota! z nadzieniem ze słodkim serkiem musiały być świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie, wyglądają genialnie! Jako amatorka naleśników, jestem pod wrażeniem. :)


    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)