14 września 2011

Clafoutis z gruszkami



Clafoutis z gruszkami
zmodyfikowany przepis z bloga mindyourfood
2 duże gruszki
200 ml mleka
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
120 g mąki
100 g cukru
30g roztopionego masłaGarsc płatkó migdałów


Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. Jajka wymieszałam z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie po trochu dodałam mąkę, cały czas mieszając. Dodałam roztopione masło, a na końcu mleko. gruszki obrałam i pokroiłam na małe kawałeczki. Wyłożyłam nimi  formę jak na tartę (o średnicy 28 cm). Na górę wylałam masę i opruszyłam płatkami migdałów. Piekłam 30 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

3 komentarze:

  1. tak.. jeszcze ciepłe, słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie wlasnie takie proste ciasta, twoje wyglada bardzo zachecajaco :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)