Wczora razem z zupą z dyni podałam tagiatelle z sosem kurkowym według przepisu Trufli . Mój mąż nie mogł się nachwalić. Wyszło idealne.Delikatne,kremowe poprostu pyszne! Warto spróbować!
Tagliatelle z sosem kurkowym
250 g kurek
1/2 łyżki masła
1 mała cebulka, pokrojona w drobną kostkę
1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego, przeciśniętego przez praskę
pieprz czarny
sól
100 ml białego, wytrawnego wina
tymianku, na czubku noża
200 ml śmietanki kremówki
do posypania: świeżo utarty parmezan
Kurki umyć, większe przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
Na rozgrzaną patelnię dodać masło, gdy się roztopi, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurki, czosnek i pieprz. Posolić do smaku, dodać wino oraz tymianek i dusić do miękkości, aż płyn w połowie odparuje. Dodać śmietankę, dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z tagliatelle, całość posypać świeżo utartym parmezanem.
zazdroszczę takich kurkowych smaków.
OdpowiedzUsuńsezon kurkowy w pełni! u mnie dzisiaj w planach kurkowe risotto :) ale tagiatelle z ich dodatkiem jest pyszne!
OdpowiedzUsuńmakaron i kurki to wspaniale polaczenie. tez zauwazylam, ze kuraki lubia sie z czosnkiem :) nie dodalam ich tylko do zupy... moze to blad? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZjadłabym... a muszę obejść się smakiem..:(
OdpowiedzUsuń