8 września 2011

Tagiatelle z sosem kurkowym

Wczora razem z zupą z dyni podałam tagiatelle  z sosem kurkowym według przepisu Trufli . Mój mąż nie mogł się nachwalić. Wyszło idealne.Delikatne,kremowe poprostu pyszne! Warto spróbować!



Tagliatelle z sosem kurkowym


250 g kurek
1/2 łyżki masła
1 mała cebulka, pokrojona w drobną kostkę
1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego, przeciśniętego przez praskę
pieprz czarny
sól
100 ml białego, wytrawnego wina
tymianku, na czubku noża
200 ml śmietanki kremówki
do posypania: świeżo utarty parmezan


Kurki umyć, większe przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
 Na rozgrzaną patelnię dodać masło, gdy się roztopi, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurki, czosnek i pieprz. Posolić do smaku, dodać wino oraz tymianek i dusić do miękkości, aż płyn w połowie odparuje. Dodać śmietankę, dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z  tagliatelle, całość posypać świeżo utartym parmezanem.

4 komentarze:

  1. zazdroszczę takich kurkowych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. sezon kurkowy w pełni! u mnie dzisiaj w planach kurkowe risotto :) ale tagiatelle z ich dodatkiem jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron i kurki to wspaniale polaczenie. tez zauwazylam, ze kuraki lubia sie z czosnkiem :) nie dodalam ich tylko do zupy... moze to blad? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym... a muszę obejść się smakiem..:(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)