7 września 2011

Krem z dyni na ostro

 Dziś krem z dyni z przepisu Agnieszki Kręglickiej. Ja dodatkowo doprawiłam go pieprzem cayenne bo lubię zupy na ostro. Krem wyszedł przepyszny.Podaje go z ziołowymi grzankami z oliwą z oliwek.
 Krem  z dyni na ostro


Składniki:
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu cayenne


Sposób przyrządzania:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

3 komentarze:

  1. takie aromatyczne smaki..cudne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)