Dziś krem z dyni z przepisu Agnieszki Kręglickiej. Ja dodatkowo doprawiłam go pieprzem cayenne bo lubię zupy na ostro. Krem wyszedł przepyszny.Podaje go z ziołowymi grzankami z oliwą z oliwek.
Krem z dyni na ostro
Składniki:
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przyrządzania:
Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.
ja robiłam z imbirem :)
OdpowiedzUsuńtakie aromatyczne smaki..cudne.
OdpowiedzUsuń