1 marca 2013

Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą

Naszło mnie wczoraj na coś słodkiego.
W zamrażalniku kakaowe kruche ciasto.
W misce mięknące już jabłka.
Musiała być szarlotka!



Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany
  • 20 dag cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyzka cynamonu
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru do bezy
  • szczypta soli

Mąkę wsypać do miski,dodać pokrojone w kostkę masło,śmietanę,cukier,kakao i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Schłodzić je w lodówce minimum 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki ( można zetrzeć na tarce).
Posypać brązowym cukrem i cynamonem .Na patelni rozpuścić pół łyżeczki masła i dodać jabłka. Dusić lekko aż zmiękną.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
Spód formy wylepić ciastem.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni i wstawić ciasto na 10 min.
Lekko przestudzić. Dodać jabłka i ubitą pianę z białek.
Piec 30 min w temp 190 stopni.






5 komentarzy:

  1. kakaowej to jeszcze nie jadłam :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotki uwielbiam ale kakaowej jeszcze nie probowalam. Wyglada rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)