18 lutego 2013

Babka ziemniaczana




Babka ziemniaczana
z przepisu "Moje smaki zycia" 1/2013

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól,pieprz
  • garść startej mozarelli
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce i doprawić.Czosnek zeszklić na maśle i dodać do ziemniaków razem z serem.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wyłożyć ziemniaki.
Jajka roztrzepać z mlekiem i zalać nimi ziemniaki.
Zapiekać ok 50 min w 200 stopniach.
Podawać z sałatką!
P.S. Do ziemniaków można dodać zrumieniony boczek lub szynkę.




6 komentarzy:

  1. Musi być pyszne. Ziemniaki lubię pod każdą postacią. Przepis zapisany :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Aż zglodnialam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie z pieprzem ziołowym i podsmażoną kiełbaską w środku <3<3<3

    OdpowiedzUsuń
  4. a znasz może kartoflaka?? tradycja w rodzinie mojej od strony mamy.

    OdpowiedzUsuń
  5. szynka czy boczek niepotrzebne, wegetariańska babka to jest to! :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)