Jest prosta w przygotowaniu,a jej smak z pewnością zachwyci każdego!
Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası
Składniki
1 cebula
1 duży ziemniak
2 filiżanki czerwonej soczewicy
1 marchew
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku,
łyżka masła, olej
sól, pieprz, papryka ostra, mięta, tymianek, kminek
1,5l bulionu
Soczewicę myć i pozostawić w wodzie ok. 30 min. Następnie cebulę,czosnek, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę w oleju z masłem, dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem i niech się gotuje do miękkości, dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy, ok. 15 min. Za pomocą blendera, zmiksować składniki. Po zmiksowaniu dodać przecieru pomidorowego i pozostałe przyprawy.
Podawać w miseczkach, posypać czerwoną tłuczona papryką, można podawać z grzankami polanymi oliwą z suszonych pomidorów.
Jejku przypomniałaś mi wakacje i tą wspaniałą turecką zupkę:) ach rozmarzyłam się;)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszna :)i ta mięta mnie intryguje ;)
OdpowiedzUsuńMam ostatnio soczewicowa faze, wiec ta zupka idealnie mi sie w nia wpasowuje. Zapisuje, wyprobuje niedlugo, dam znac, jak smakowala.
OdpowiedzUsuńsuper przepis na pewno wyprobuję
OdpowiedzUsuńJadlam ta zupe, ale w oryginale musi byc bulion na baranich kosciach i warzywach.
OdpowiedzUsuńZrobilam z malymi zmianami, wyszla pyszna!
OdpowiedzUsuńhttp://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/11/turecka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html