Zupa jest przepyszna,aromatyczna,czosnkowa i kremowa. Jedna z moich ulubionych. Jest lekka,mało kaloryczna bo zawiera praktycznie same pomidory.
Krem z pomidorów i czosnku
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki krojonych
- 4 ząbki czosnku
- pół cebuli
- opcjonalnie jeden ziemniak
- opcjonalnie - trochę wody gdy zupa bedzie zbyt gęsta
- sól,pieprz
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 %
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Czosnek i cebulę siekamy,szklimy w garnku na oliwie.Dodajemy Pokrojone pomidory i ew troszkę wody i pokrojonego w dorbną kostkę ziemniaka ( to nie jest konieczne!).
Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną ( i ew ziemniak zmieknie).
Blendujemy wszystko,doprawiamy i dodajemy śmietanę najlepiej wczesniej zahartowaną ( można pominąć ).
Podajemy z grzaneczkami,świeżym pieczywem lub makaronem.
Korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć spokojnych,radosnych Świąt Wielkiejnocy!
Niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
OdpowiedzUsuńpełnych słońca w sercu i na niebie
urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości!
Nie samymi jajkami i babkami czlowiek zyje :) Zupa wyglada bosko!
OdpowiedzUsuń