5 lutego 2013

Tarta z porem,cukinią i pieczarkami




Tarta z porem,cukinią i pieczarkami
składniki na 2 porcje


Ciasto: 

15 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
duża szczypta soli

Nadzienie:
pół cukini
mały por
4 duże pieczarki
2 jajka
90 g smietany 30 %
sól,pieprz,czosnek granulowany,suszone chilli,szczypta curry


Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę -  włożyć ją  do lodówki na ½ godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Na oliwie podsmażamy cukinię pokrojoną w kostkę,por i pieczarki,przyprawiamy.
W miseczce mieszamy jajka ze smietaną .
Formę wykładamy ciastem.Dodajemy farsz i zalewamy masą jajeczną.
Z resztek ciasta możemy zrobić odzoby do naszej tarty :)
Pieczemy ok 35 min w temp 180 stopni.
Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Musimy spróbować.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny pomysł na obiad:)I apetyczne zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mogłabyś mi powiedzieć, jakie są wymiary twojego naczynia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniej wiecej 20x20,ale sprawdze dokladnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo zastanawiam sie nad zrobieniem tego w formie do tarty srednica 28 cm tylko nie wiem jak z proporcjami wtedy

      Usuń
    2. Ciasta z pewnościa wystarczy ,mozna ew dodać więcej cukini i pieczarek - masa jajeczna tez wystarczy jesli naczynie bedzie plytsze( typowe na tarte) bo moje było dośc głębokie.

      Usuń
    3. Dziękuje za odpowiedź dziś robię:-)jeszcze tylko muszę zapytać skąd takie fajne naczynie?

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)