Tarta z porem,cukinią i pieczarkami
składniki na 2 porcje
Ciasto:
15 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
duża szczypta soli
15 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
duża szczypta soli
Nadzienie:
pół cukini
mały por
4 duże pieczarki
2 jajka
90 g smietany 30 %
sól,pieprz,czosnek granulowany,suszone chilli,szczypta curry
Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę - włożyć ją do lodówki na ½ godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Na oliwie podsmażamy cukinię pokrojoną w kostkę,por i pieczarki,przyprawiamy.
W miseczce mieszamy jajka ze smietaną .
Formę wykładamy ciastem.Dodajemy farsz i zalewamy masą jajeczną.
Z resztek ciasta możemy zrobić odzoby do naszej tarty :)
Pieczemy ok 35 min w temp 180 stopni.
Smacznego!
danie artystyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Musimy spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
ale wspaniale podana!
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na obiad:)I apetyczne zdjęcie;)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmogłabyś mi powiedzieć, jakie są wymiary twojego naczynia?
OdpowiedzUsuńMniej wiecej 20x20,ale sprawdze dokladnie
OdpowiedzUsuńBo zastanawiam sie nad zrobieniem tego w formie do tarty srednica 28 cm tylko nie wiem jak z proporcjami wtedy
UsuńCiasta z pewnościa wystarczy ,mozna ew dodać więcej cukini i pieczarek - masa jajeczna tez wystarczy jesli naczynie bedzie plytsze( typowe na tarte) bo moje było dośc głębokie.
UsuńDziękuje za odpowiedź dziś robię:-)jeszcze tylko muszę zapytać skąd takie fajne naczynie?
Usuń