Racuchy drożdżowe
z tego przepisu
15g świeżych drożdży
ok. 2-3 szkl. mąki2-3 łyżki cukru
1 jajko
ciepła woda (tyle, by rozrobić niezbyt gęste ciasto)
olej do smażenia
W 2/3 szklanki ciepłej wody rozrobić drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawić na 15min., by ruszyły. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, jajko, wodę i cukier, wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimum 30 min). Na rozgrzanym oleju smażyć złociste placuszki i posypać cukrem lub polać miodem!
Ja uwielbiam racuchy z jabłkami.
OdpowiedzUsuńwow, mega pulchne.
OdpowiedzUsuńale apetyczne poduszeczki!:D
OdpowiedzUsuńPyszne i takie puchate! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie one wielkie i puszyste! Musiały być pyszne;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
oooo ale grubachne ! Wyglądają pysznie! Też chcę ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtakie pyszności małe
OdpowiedzUsuńPamiętam, w szkole na obiady były.Pyszności
OdpowiedzUsuńRacuchy nigdy się nie znudzą!
OdpowiedzUsuńuwielbiam z jablkami pokrojonymi :) mniam:)
OdpowiedzUsuńTak, to zdecydowanie jeden z niezapomnianych smaków :) Ale chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak pięknie wyrośniętych :)
OdpowiedzUsuńmmm racuszki pyszka;)) i też troszkę jesiennie.. :) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń