25 października 2012

Po śląsku!

Domowo
Pysznie!




Kluskie śląskie
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy.Studzimy i przeciskamy przez praskę.
Uklepujemy je w misce i oddzielamy 1/4 porcji. "Wyciąginętą" cześc ziemniakó uklepujemy u góry,puste miejsce zaś zapełniamy mąką ziemniaczaną.Dodajemy jajko i mieszamy razem. Formujemy kluski z dziurką.Wrzucamy do osolonego wrzątku.Gotujemy do wypłynięcia.Smacznego!





5 komentarzy:

  1. ja robię bez jajka :) Tomuś uwielbia takie kluchy

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma lepszego obiadu! a do tego rolada. takie rarytasy tylko w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety za śląskimi nie przepadam. u mnie w domu się nimi zajadają, a ja jakoś nie... Ale muszę przyznać, że ślicznie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)