27 października 2012

Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem




                            Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
3 duże brzoskwinie
2 łyżki smietany 18 %
pół łyżeczki mielonego kardamonu
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder do posypania


Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać  2 żółtka i szybko zagnieść ciasto.  Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Ciasto rozwałkować .Na środek ułożyć brzoskwinie ( jeśli są mało słodkie to posypać je dodatkowo cukrem waniliowym,jeśli są słodkie to już nie trzeba).
Boki ciasta nakładamy do środka.Śmietanę i żółtko mieszamy ze sobą,dodajemy cukier i kardamon.Wlewamy do środka ciasta na brzoskwinie.
Pieczemy ok 20-25 min aż do zrumienienia ( masa w środku musi się ściąć).
Posypujemy cukrem pudrem.
Najlepsze na ciepło!



11 komentarzy:

  1. Wygląda i brzmi bardzo smakowicie. Ale to na później, bo teraz w moje kuchni królują jabłka.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności:) dawno nie jadłam tarty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Absolutnie wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja głupia mówiłam, że nie będziesz miała czasu na gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te pozawijane brzegi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię tarty o chcarakterze rustykalnym. Połączenie brzoskwiń z kardamonem...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te rustykalne tarty nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze bosko smakują!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wyglada! Uwielbiam takie rustykalne ciasta, ich nieforemnosc ma swoj urok.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna Ci wyszła. A te brzoskwinie z kardamonem... Już czuję, jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)