15 października 2012

Niezapomniane smaki dzieciństwa : Racuchy drożdżowe



Racuchy drożdżowe
tego przepisu

15g świeżych drożdży
ok. 2-3 szkl. mąki
2-3 łyżki cukru
1 jajko
ciepła woda (tyle, by rozrobić niezbyt gęste ciasto)
olej do smażenia
 W 2/3 szklanki ciepłej wody rozrobić drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawić na 15min., by ruszyły. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, jajko, wodę i cukier, wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimum 30 min). Na rozgrzanym oleju smażyć złociste placuszki i posypać cukrem lub polać miodem!

12 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam racuchy z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i takie puchate! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one wielkie i puszyste! Musiały być pyszne;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo ale grubachne ! Wyglądają pysznie! Też chcę ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam, w szkole na obiady były.Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy nigdy się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam z jablkami pokrojonymi :) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, to zdecydowanie jeden z niezapomnianych smaków :) Ale chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak pięknie wyrośniętych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm racuszki pyszka;)) i też troszkę jesiennie.. :) pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)