18 października 2012

Karpatka z mascarpone

Dziś wairiacja karpatki.Uwielbiam to ciasto.Zawsze babcia mi je piekła i potrafiłam zjeść całą blachę :-) Tym razem postanowiłam ją urozmaicić o serek mascarpone.Masa przez to jest bardziej kremową i ma lekki posmak serka.


                                                   Karpatka z mascarpone
                                     z Tego przepisu z moimi modyfikacjami

Ciasto:
1szkl. wody
125g masła
150g mąki pszennej tortowej
5 średnich jaj
szczypta soli
1łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1litr mleka
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
4 pełne łyżki mąki pszennej
150g cukru (w tym cukier waniliowy)
300g masła
1łyzeczka zapachu waniliowego
1łyżeczka soku z cytryny
2żółtka
1 op serka mascarpone

Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, cały czas mieszając. Ostudzić. Dodawać jajka (znów cały czas mieszając). Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blach (37x25cm) wysmarowanych tłuszczem . Piec 25 min. w 190°C.
Ostudzić, zrobić krem: mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko wymieszać w garnku z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Zagotować i ostudzić.
Masło utrzeć do puszystości. Dodać żółtka i powoli, porcjami ostudzony budyń. Zmiksować, dodać mascarpone, aromat waniliowy i sok z cytryny, wymieszać.
Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i rozsmarować równo, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
Wierzch posypać cukrem pudrem.


18 komentarzy:

  1. Pysznie, fajny ten dodatek mascarpone :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! Uwielbiam karpatkę - cudo!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wieki nie jadłam karpatki, a uwielbiałam ją.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... wygląda przepysznie. Z mascarpone jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaaa, jaki apetyczny krem. Z takich ciasto to kremy wyjadam przede wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tym mascarpone. Wygląda świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mascarpone to bym poprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można do masy dodać gotowe budynie? Np. waniliowy,śmietankowy? Czy 2 opakowania budyniu wystarczą???

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto mojego dzieciństwa;) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna odmiana. Wygląda bardzo kusząco :]

    OdpowiedzUsuń
  11. super!! tez uwielbiam karpatke posypana cukrem pudrem:) mniam:) twoje polaczenie z mascarpone brzmi obiecujaco :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. głodna się zrobiłam i ślinka mi pociekła

    OdpowiedzUsuń
  13. W sobote robilam wlasnie Twoja karpatke i stwierdzam, ze jest po prostu PYSZNA :)Dziekuje za onspiracje :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. ile powinno byc serka w opakowaniu i czy ciasto powinno sie podzielic i piec jedno po drugim.dzieki za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  15. Opakowanie serka to 250g . Ciasto podzielic na 2 czesci i piec jedno po drugim albo jesli masz 2 blachy to razem .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)