21 marca 2013

Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası

Będąc na warsztatach z Kuchni Międzynarodowej poznałam przepis na przepyszną ,turecką zupę.
Jest prosta w przygotowaniu,a jej smak z pewnością zachwyci każdego!


Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası

Składniki
1 cebula 
1 duży  ziemniak
2 filiżanki czerwonej soczewicy 
1 marchew 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, 
łyżka masła, olej
sól, pieprz, papryka ostra, mięta, tymianek, kminek 
1,5l  bulionu 


Soczewicę myć i pozostawić w wodzie ok. 30 min. Następnie cebulę,czosnek, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę w oleju z masłem, dodać  ziemniaki i marchew, zalać bulionem i niech się gotuje do miękkości, dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy, ok. 15 min. Za pomocą blendera, zmiksować składniki. Po zmiksowaniu dodać  przecieru pomidorowego i pozostałe przyprawy.
Podawać w miseczkach, posypać czerwoną tłuczona papryką, można podawać z grzankami polanymi oliwą z suszonych pomidorów.



6 komentarzy:

  1. Jejku przypomniałaś mi wakacje i tą wspaniałą turecką zupkę:) ach rozmarzyłam się;)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być przepyszna :)i ta mięta mnie intryguje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ostatnio soczewicowa faze, wiec ta zupka idealnie mi sie w nia wpasowuje. Zapisuje, wyprobuje niedlugo, dam znac, jak smakowala.

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis na pewno wyprobuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadlam ta zupe, ale w oryginale musi byc bulion na baranich kosciach i warzywach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam z malymi zmianami, wyszla pyszna!
    http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/11/turecka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)