31 maja 2012

Zupa szparagowa z serowymi tortellini

Muszę przyznać ,że nigdy wcześniej nie jadłam zupy ze szparagów.
Nadszedł najwyższy czas żeby spróbować.
Z wielu przepisów wybrałam lekką zupę i urozmaiciłam ją serowymi pierożkami .



Zupa szparagowa
inspirowana przepisem Pinos

Składniki

2 l wywaru drobiowego lub warzywnego
pęczek zielonych szparagów pokrojonych na 2-3 cm kawałki (końce łodyg odłamane i zachowane na później)
1 cukinia
1 duża cebula
tortellini z nadzieniem serowym ( uzyłam gotowych)

W rondlu na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i plasterki cukini.
Dodajemy szparagi ( bez główek).Zalewamy bulionem. Dodajemy tortellini i gotujemy na malutkim ogniu do miękkości. Na koniec dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy zupę solą i ewentualnie szczyptą chilli.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zupki szparagowej:)))) chyba się zainspiruję!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny pomysł z tymi pierożkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szparagi w tym roku padły na okres mojej matury, kiedy do kuchni szłam tylko po kawę, a teraz już nie mogę ich dostać :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ... pychotka :) Fajne połączenie

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takiej zupy jeszcze, a wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uuu taka zupa to dla mnie nowość :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda, super pomysł z tortellini

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna zupa, pragnę takiej miseczki teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się uzupełnienie zupy tymi pierożkami z serem Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy dodatek z tortellini :) super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis. Dziś robiłam. Wszyscy zajadali aż miło.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)