9 września 2013

Krem ze szpinaku


Krem ze szpinaku
2 porcje
Wersja wegetariańska i z szynką ( na zdjęciu)

2 duże pęczki świeżego szpinaku
1 litr bulionu warzywnego
3 średnie ziemniaki
2 łyżki śmietany 12 %
4 ząbki czosnku
oliwa

oraz do wersji mięsnej : kilka plasterków podsmażonej szynki parmeńskiej lub innej.

Czosnek siekamy i szklimy na oliwie,dodajemy pokrojony szpinak.Podsmażamy.Zalewamy połową bulionu.dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,solimy i dusimy do miękkości w miedzy czasie dolewając bulionu gdy zacznie " brakować".
Miksujemy.Dodajemy śmietanę.Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z makaronem w kształcie ziarenek ryżu lub grzankami.
A w wersji mięsnej z makaronem i szynką.




4 komentarze:

  1. uwielbiam takie zupy:) boska:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie probowalam zrobic zupy ze szpinaku ale wyglada bardzo apetycznie. Ile tego szpinaku tak mniej wiecej dodalas? U mnie sie kupuje w woreczkach I jakos nie umiem sobie wyobrazic ile tego w peczku moze byc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm wiesz co,ciezko mi powiedzieć,ale chyba bedzie ok 0,5 kg :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)