Krem ze szpinaku
2 porcje
Wersja wegetariańska i z szynką ( na zdjęciu)
2 duże pęczki świeżego szpinaku
1 litr bulionu warzywnego
3 średnie ziemniaki
2 łyżki śmietany 12 %
4 ząbki czosnku
oliwa
oraz do wersji mięsnej : kilka plasterków podsmażonej szynki parmeńskiej lub innej.
Czosnek siekamy i szklimy na oliwie,dodajemy pokrojony szpinak.Podsmażamy.Zalewamy połową bulionu.dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,solimy i dusimy do miękkości w miedzy czasie dolewając bulionu gdy zacznie " brakować".
Miksujemy.Dodajemy śmietanę.Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z makaronem w kształcie ziarenek ryżu lub grzankami.
A w wersji mięsnej z makaronem i szynką.
uwielbiam takie zupy:) boska:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie probowalam zrobic zupy ze szpinaku ale wyglada bardzo apetycznie. Ile tego szpinaku tak mniej wiecej dodalas? U mnie sie kupuje w woreczkach I jakos nie umiem sobie wyobrazic ile tego w peczku moze byc :)
OdpowiedzUsuńhmm wiesz co,ciezko mi powiedzieć,ale chyba bedzie ok 0,5 kg :-)
OdpowiedzUsuńDzieki! Bede probowac :)
Usuń