28 sierpnia 2013

Faszerowane bakłażany



Faszerowane bakłażany

2 nieduże bakłażany
Szklanka kaszy jaglanej
1 cukinia
1 cebula
1 duży pomidor
pół szklanki passaty pomidorowej
1 kulka mozarelli
sól,pieprz,zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki


Cebulę,czosnek szklimy na oliwie. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wydrążamy środek z bakłażanów i kroimy go w kostkę. 
Kroimy również pomidora ( bez skórki)
Warzywa dodajemy na patelnię.
Dusimy na małym ogniu.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu kaszę dodajemy do warzyw,wlewamy passatę pomidorową i jeszcze chwilę dusimy.Przyprawiamy.

Gotowym farszem napełniamy bakłażany,na wierzch dajemy plasterki mozarelli.
Zapiekamy w piakarniku ok 30 min w temp 180 stopni.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa, chyba najbardziej cukinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, a do tego bezmiesnie - podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Lecę po bakłażany i faszeruję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co jutro będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie nadziany bakłażan. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)