5 sierpnia 2013

Krem z kurek na białym winie



Krem z kurek duszonych w winie

1 l bulionu warzywnego
200 g kurek
200 ml białego wina półwytrawnego ( użyłam Celebro )
2 średnie ziemniaki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól,pieprz,szczypta rozmarynu
łyżka oliwy aromatyzowanej Chilli
2 łyżki śmietany 30 %


Oczyszczone kurki wraz z pokrojoną cebulką szklimy na oliwie z chilli. Podlewamy winem i dusimy aż wino odparuje.Doprawiamy solą,pieprzem,czosnkiem  i rozmarynem Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki. gotujemy. Gdy ziemniaki będą pół miękkie  dodajemy kurki wraz z cebulką.gotujemy do miękkości.
Miksujemy i dodajemy śmietanę,w razie potrzeby doprawiamy.
Podajemy samą lub z grzankami skropionymi oliwą z Chilli.
Do tego obowiązkowo kieliszek wina :)
Smacznego

6 komentarzy:

  1. Mmm wygląda apetycznie. Kurki uwielbiam pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda !
    Nie jadłam nigdy chyba nic z kurek, a skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki krem z kurek chodzi za mną już od paru dni... a w wersji z winem... będę myślała o nim chyba jeszcze więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zwariuje, wszedzie te kurki, a tutaj tak o nie trudno :( Z rozkosza zjadlabym taka zupke!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki! Dałabym się pociąć!!!

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)