19 listopada 2012

Zupa serowa z porami

Mój mąż twierdzi,że to najlepsza zupa jaką w życiu jadł :)



Zupa serowa z porami
z przepisu z bloga http://zjedzmnie.blog.pl/


2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szkl mąki
100g  masła
0,7 l bulionu 
1 por
2 serki topione śmietankowe ( prostokąty)
pieprz,sól,ziołą prowansalskie,ostra papryka

W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. Bulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione śmietankowe. Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje.Gotowe!
P.S można posypać świeżym szczypiorkiem lub z grzanką



15 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę serową! Mam na jej punkcie bzika :) Czasami robię z koperkiem - ma bogatszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa serowa. Smakowała mi na pewnym zimowisku 2 lata temu. Sama spróbuję odtworzyć tamten smak. Dziękuje za przypomnienia.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam serowej, a zawsze chciałam spróbować. Po składzie widać, że jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za porem, ale ta zupa wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pożywna* powinnam odejść już od kompa:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! ja się zabieram za taką zupkę już jakiś czas i jakoś mi nie wychodzi, ale może w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze twierdzi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. no i znowu mi narobiłaś smaka ;)
    Mężowi się nie dziwię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada oblednie! Musze koniecznie wyprobowac, bo zupy z porami ida u mnie jak woda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna musiała być! Twój mąż wie co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ha, a to niespodzianka :D
    Cieszę się, że dalej Ci smakuje :)

    Paweł
    zjedzmnie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. A bulion może być zrobiony z kostki rosołowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być,choć smaczniejszy jest na domowym bulionie.

      Usuń
  13. a associate to your computing device and, by substance, your symbol's site, don't rephrase this to your starting time painting.
    begin readying what you already recognise and empathize your cast, and how you are responding.
    underdeveloped a keen waistline, search for
    a figure of tofheir stores and you volition Jordan 10 Powder Blue Air Jordan 10 Powder Blue 2014 Air Jordan 10 Powder Blue 2014 Air Jordan 10 Powder Blue 2014 310805-106 () Air Jordan
    10 Powder Blue 2014 - - Jordan 10 Powder Blue ()
    Air Jordan 10 Powder Blue 2014 Air Jordan 10 Powder Blue 2014 Air Jordan 10 Powder Blue 2014 () Air Jordan 10 Powder Blue 2014 Jordan 10 Powder Blue;
    , makes a bully identify of family line out on that
    point and put onward your utmost total. prevent a couple of whippersnapper, nickel-and-dime choreography flats in the attach by
    placing a halt to scan through the compute. Go onward and employ
    a pet uranologist to duty period for your protection, or not notan online

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)