Cukinia faszerowana soczewcią i pęczakiem
- 3 małe cukinie
- 1/2 szklanki pęczaku
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- 1 duża marchewka
- 1 papryka
- sól,pieprz,chilli,
- 1 ząbek czosnku
- 1 małą cebula
- 2 szklanki bulionu
- plasterek sera
- 1 łyzeczka koncentratu pomidorowego
Cebulę i czosnek szklimay na oliwie,dodajemy kaszę i soczewicę i pokrojoną w malutką kosteczkę marchewkę i zalewamy bulionem.W połowie gotowania dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię.Jeśli bulion zostanie całkiem wchłonięty,a soczewica z kaszą będą jeszcze twarde dolać troszkę wody lub białego wina.
Gdy Farsz będzie już PRAWIE miękki dodajemy koncentrat i przyprawiamy.Odstawiamy. Faszerujemy cukinie.Pieczemy ok 15-20 min w temp 200 stopni.Pod koniec posypujemy serem mozarella lub kłądziemy plasterek żółtego sera.
Smacznego!
Pyszności, zwłaszcza że jest tu soczewica, którą uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, szkoda że można ją jeść tylko sezonowo!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!!!
cukinia faszerowana jest pyszna :) robiłam na grillu podobną
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/
:)