8 listopada 2012

Cukinia faszerowana soczewicą i pęczakiem



Cukinia faszerowana soczewcią i pęczakiem


  • 3 małe cukinie
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka
  • sól,pieprz,chilli,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małą cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • plasterek sera
  • 1 łyzeczka koncentratu pomidorowego
Cukinie wydrążamy,miąsz kroimi w drobną kosteczkę.
Cebulę i czosnek szklimay na oliwie,dodajemy kaszę i soczewicę i pokrojoną w malutką kosteczkę marchewkę i zalewamy bulionem.W połowie gotowania dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię.Jeśli bulion zostanie całkiem wchłonięty,a soczewica z kaszą będą jeszcze twarde dolać troszkę wody lub białego wina.
Gdy Farsz będzie już  PRAWIE miękki dodajemy koncentrat i przyprawiamy.Odstawiamy. Faszerujemy cukinie.Pieczemy ok 15-20 min w temp 200 stopni.Pod koniec posypujemy serem mozarella  lub kłądziemy plasterek żółtego sera.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Pyszności, zwłaszcza że jest tu soczewica, którą uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię, szkoda że można ją jeść tylko sezonowo!
    Pysznie u Ciebie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia faszerowana jest pyszna :) robiłam na grillu podobną
    http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/
    :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)