29 sierpnia 2012

Kasza gryczana z sosem kurkowym i tymiankiem



Kasza gryczana z sosem kurkowym i tymiankiem

  • 0,5 kg kurek
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 200 ml smietany 30 %
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony tymianek ( lub świeży)
  • sól,pieprz
  • w wersji mięsnej : piersi z kurczaka
Kurki oczyszczamy i płuczemy.Na maśle szklimy cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek.Dodajemu kurki ( większe kroimy). Dusimy ok 5-8 minut.Dodajemy smietanę i dusimy aż sos zgętnieje. Doprawiamy tymiankiem,solą i pieprzem.Podajemy z kaszą gryczaną i natką pietruszki.

Do wersji mięsnej : piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do sosu.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sosik prezentuje się cudownie a pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię ani kaszy gryczanej, ani kurek, ale jestem pewna, że mój M byłby zachwycony przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda dość zachęcająco! Jaka szkoda, że nie lubię kaszy gryczanej! Chociaż w takim wydaniu chyba i tak bym zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam taka kaszę z sosem kurkowym niedawno:) uwielbiam.... // co do chleba to sprawdzone przepisy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ulubione :D przepadam za takimi daniami i grzybami - tylko czemu mój niejadek anie grzybów nie weźmie do ust ani kaszy gryczanej ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam grzyby!:) danie się prezentuje bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)