30 czerwca 2012

Wspólne pieczenie : Kruche babeczki z białą czekoladą i owocami

Przyłączając się do wspólnego pieczenia w Waniliowej Kuchni nie mogłam się już doczekać żeby spróbować tych babeczek.
Wyszły pyszne. Ja dodałam do nich porzeczki żeby zneutralizować słodkość czekolady. Same babeczki u mnie miały formę " mini" ( normalne foremki gdzies zniknely wrrrr) ,ale to nie zabrało im nic ze swej "pyszności" tylko niestety mniej owoców się zmieściło :)


Kruche babeczki z białą czekoladą i owocami

  Ciasto:
  35 g miękkiego masła
 30 g cukru pudru
 150 g mąki
  1/4 szklanki kefiru lub śmietany
  łyżeczka cukru waniliowego
  Mus:
  200 g czekolady ( u mnie biała )
  200- 220 ml śmietanki 30%
  owoce do dekoracji

 > Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier z wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieś gładkie ciasto podsypując mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować jak na pierogi, wykrawać koła i wykładać foremki do babeczek. Piec 15- 25 minut w 180 stopniach, wystudzić.
> Połamaną na kostki czekoladę podgrzać w rondelku z kremówką. Jeszcze ciepły mus przelać do babeczek, odłożyć do zastygnięcia, udekorować.



20 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Mam akurat piękne świeże czerwone porzeczki! Cudownego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za wspólne wirtualne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za wspólne pieczenie! :) Twoja są perfekcyjne, idealne kształty babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne babeczki. Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie równiutkie! :) Pięknie się prezentują.
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem zaskoczona bo zawsze mi takie krzywe wychodziły,ale mąż mi pomogl wiec moze to jego zasługa :)

      Usuń
  6. Słodkie maleństwa, skuszę się na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo dobrze :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Szkoda, że ja nie mam foremek... ale i tak były smaczne. Kiedyś też muszę spróbować z białą czekoladą, a Tobie polecam z mleczną ;)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne pieczenie :) widzę, że u Ciebie też czerwona porzeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przecudne! Będę musiała wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne!Spałaszowałabym taką jedną!

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś mi mówi, że wiem już do czego użyć moich nowych foremek ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam:) Śliczniutkie:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak spod linijki :) Dziękuję za wspólne kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają pięknie .Małe arcydzieła .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. prezentują się przepięknie i pewnie równie dobrze smakuja... ja bym spróbowała werzji z agrestem...ymmm

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)