28 sierpnia 2011

Zupa Szczawiowa

Przyznam się ,że nie jadłąm tej zupy dobrych 10 lat. Zawsze babcia na wsi robiła ją ze świeżo zebranego szczawiu...pycha.Jak ostatnio będąc na targu zobaczyłam dorodne pęki tej " zieleniny" nie zastanawiałam się ani chwili. Znów chciałam wrócić do tamtych czasów...Czas na szczawiową!!!!!


Zupa szczawiowa
  • 1,5 - 2 l wywaru warzywnego
  • 2 dorodne bukiety szczawiu
  • sól,pieprz,odrobina cukru
  • śmietana ( ok 5 łyżek)
  • łyzka mąki
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka masła
Szczaw dokładnie płuczemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy szczaw.Po 2-3 min możemy wyłączyć palnik :) Do gorącego wywaru dodajemy śmietanę z dobrze wymieszaną łyżką mąki. Dodajemy sól,pieprz i odrobinę cukru. Zagotowujemy i dodajemy ugotowany szczaw. Mieszamy dokładni i na małym ogniu gotujemy jeszcze chwillkę.Podajemy z ugotowanym jajkiem lub jak kto woli z ziemniaczkami.Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Jej, cale wieki nie jadlam szczawiowej! Narobilas mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)