10 marca 2011

Razowy chlebek wiejski

Przepraszam za długą nieobecność,ale miałam urwanie głowy związane ze zmianą promotora na uczelni i jakoś nie miałam weny na twórcze gotowanie :)
Teraz nadrabiam pysznym małym wiejskim chlebkiem.
Okazało się ze miałam troche za duzą formę jak na tę ilosc ciasta wiec chlebek wyszedl troche niski,ale za to pyszny.

Wiejski chleb 
Przepis zmodyfikowany z bloga everycakeyoubake 
Składniki:

  • ~450 g mąki pszennej razowej chlebowej
  •  50 g mąki kukurydzianej
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1,5 łyzeczki drożdzy instant
  •  2 łyżeczki soli
  •  1 łyzka oliwy
  •  350 ml wody
Mąkę wymieszać z 300 ml wody i pozostawić na ok 20 min.
Następnie wyrabiać ok 10 min stopniowo dolewająć reszte wody.Pod koniec wyrabiania dodawac kolejno drozdze cukier sol i oliwe.
Ciasto powinno byc delikatne i lekko luźne.
Przykryć szczelnie i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcią. Po upływie połowy tego czasu ciasto odgazować,rozciągnąć i uformować kulę.Odstawić spowrotem.
Lekko wyrosnięte ciasto znowu odgazować i rozciągnąć.Uformować kulę lub bochenek i wsadzić do naoliwionej formy lub posypanego mąką koszyka.
POzostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
30 min wcześniej nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Bochenek ponacinac.
Spryskać wodą piekarnik i piec 40 minut.


2 komentarze:

  1. A już się zmartwiłam, że zrezygnowałaś z prowadzenie bloga. Chlebek wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciezko bylo ostatnio znalezc czas na pieczenie :) Ale mam nadzieje teraz troche nadrobie :)Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)