26 stycznia 2014

Włoski krem z ciecierzycy



Włoski krem z ciecierzycy

  • Opakowanie suchej ciecierzycy ( namoczonej przez noc) ok 400 g
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 30 ml naparu z rozmarynu
  • makaron
  • szklanka bulionu warzywnego
Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odkładamy 1/4 cieciorki do osobnej miseczki.
W osobnym garnuszku na oliwie szklimy czosnek i cebulkę.Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory z puszki i szklankę bulionu. Gotujemy na małym ogniu i wlewamy napar z rozmarynu suszonego ( do szklanki wsypujemy łyżkę rozmarynu i zalewamy wrzątkiem,czekamy aż się zaparzy,odcedzamy na sitku). Całość miksujemy na krem i dodajemy resztę ciecierzycy.
Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionym makaronem!

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna, bardzo apetyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna zupka, ja jeszcze z ciecierzycy robię pastę do smarowania pieczywa:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy kremik, nie powiem. Wart uwagi.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)