13 stycznia 2014

Krem z pieczonych buraków


Krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy

Składniki na 3 porcje:

- 5-6 średnich buraków
- 1 pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
-1  cebula
- 0,5l bulionu warzywnego
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól,pieprz
- jogurt naturalny

Buraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.
Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
W garnuszku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy buraczki.
Wyciskamy sok z 1 pomarańczy,wlewamy do garnka.
Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy jedną łyżeczkę ( tej skórki) do garnka.Gotujemy na małym ogniu i stopniowo dodajemy bulion.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.Dodajemy tymianek ,sól i pieprze.Miksujemy na gładki krem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!

inspiracja : TU


Niskokaloryczny styczeń

2 komentarze:

  1. Robiłam podobny krem, ale z limonką. Tak czy owak...buraczki są dobre pod każdą postacią. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj cudowny kremik, wygląda wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)