6 stycznia 2014

Sernik makowy z wiśniami i karmelem


Sernik makowy inspirowany przepisem z bloga White Plate . Delikatny,lekko słodki .Idealny do popołudniowej herbaty.

Sernik makowy
tortownica 24 cm

1 kg sera do serników
5 jajek
200 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3 łyżki mąki
5-6 czubatych łyżek masy makowej z bakaliami

250 g wiśni mrożonych,wydrylowanych ( nie rozmrażamy ich wcześniej)

karmel:
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 36 %
1,5 łyżki masła

Ser ucieramy stopniowo dodając jajka,cukier,wanilię ,mąkę i masę makową. Miksujemy krótko - tylko do połączenia składników.
Tortownice smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę,na wierzchu układamy wiśnie.Piec ok 1,5 h w 180 stopniach.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Delikatnie opadnie.

Kiedy zupełnie ostygnie przygotować karmel.Cukier rozpuścić w rondelku,dodać śmietanę i potem masło.Szybko mieszać.
Polać wierzch sernika i poczekać aż ostygnie. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.










8 komentarzy:

  1. Co za zestawienie ! Karmel , wiśnie , mak ... bajka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masę makową mogłabym jeść łyżkami... w święta zjadłam całą miskę moich ulubionych makiełek (kluski z makiem i toną bakalii), a serniki uwielbiam, także jest to dla mnie idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja na świeta piekłam seromakowca z wiśniami-poezja smaku! juz na sam widok twojego sernika dostaję ślinotoku:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto. Gratulacje dla wykonawcy za kunszt i sztukę kulinarną. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)