Jest pyszne,wilgotne dzięki tartej gruszce i pełne orzechów!
Makowiec
wg przepisu Ewy Wachowicz z moimi modyfikacjami
13 dag masła
30 dag cukru
25 dag maku namoczonego w mleku i zmielonego 2 razy
6 jajek
6 dużych łyżek kaszy manny
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzechów włoskich
10 dag płatków migdałów
5 dag skórki kandyzowanej
2 duże gruszki
polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy żółtka, ucieramy,
dodajemy mak i mieszamy. Do masy dodajemy cukier waniliowy, kasze
manną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i dodajemy gruszki
starowane na grubych oczkach oraz posiekane orzechy,migdały i skórkę na koniec
dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do
foremki, pieczemy godzinę w 180 stopniach. Potem polewamy czekoladą i posypujemy migdałami.
Uwielbiam każde ciasto z makiem, ale dodatkiem gruszek jeszcze nie próbowałam:) Skuszę się na kawałek:)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto z dodatkiem jabłek i jest pyszne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje. Uwielbiam makowiec, chociaż smakuje mi tylko w święta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z makiem, Twoje wygląda super!
OdpowiedzUsuńTez zrobilam podobny. Sama jestem wielbicielka makowca
OdpowiedzUsuń