28 sierpnia 2012

Zupa krem z kukurydzy

Kremowa - słodko - pikantna - pyszna !



Zupa Krem z kukurydzy


1 puszka kukurydzy
400-500 ml bulionu warzywnego
3-4 duże ziemniaki,
1 cebula,
sól, pieprz
pieprz cayenne,
100 ml śmietany 30%,
natka pietruszki,
2 łyżki oleju


Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10-15 minut). Dodać kukurydzę wraz z zalewą (zalewy powinno być ok. 100 ml). Gotować 5 minut. Dodać śmietankę, doprawić, chwilę pogotować. Lekko przestudzić, zmiksować na gładki krem. Dobrze jest jeszcze zupe przetrzeć przez sitko jeśli zależy nam na bardzo gładkiej i kremowej konsystencji.

10 komentarzy:

  1. muszę spróbować... tyle razy zabierałam sie za zrobienie zupy z kukurydzy i jakos nigdy nie zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z kukurydzy zupy nie robiłam, muszę nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja te znie robilam jeszcze takiej zupy i jak przedmowczynie - czas wyprobowac;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre to? bo nigdy nie mogłam się przekonać...

    OdpowiedzUsuń
  5. mi i mężowi bardzo smakowala :) Taka słodko ostra :) my jedlismy z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to chyba jednak kiedyś muszę sprawdzić :)

      Usuń
  6. lubię zupy kremy więc i ta pewnie przypadła by mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie zupy-kremy. Twoja wyglada bardzo sloneczbue :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna zupa, ostatnio polubiłam (na nowo) słodką kukurydzę w kolbach
    Pozdrawiam ciepło, piękne zdjęcie profilowe!:))

    OdpowiedzUsuń
  9. ten krem to cudo ,robiłam go po raz pierwszy z podwójnej porcji rodzinka zachwycona i pytają kiedy jeszcze będzie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)