27 kwietnia 2012

Babka cytrynowa


Pogoda za oknem dopisuje więc warto zrobić coś słonecznego i orzeźwiającego .
Taka właśnie jest babka cytrynowa.
Ja podaje ją z konfiturą brzoskwiniową - pasuje idealnie.




Babka cytrynowa
przepis pochodzi ze strony Gotowanie cieszy

Składniki:
* 200 g mąki ziemniaczanej
* 100 g mąki pszennej
* 200 g cukru
* 250 g margaryny
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* skórka otarta z : cytryny  lub aromat cytrynowy
Lukier
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem di pieczenia i skórkami z owoców. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (ok 5 minut), a następnie dodajemy margarynę i ubijamy kolejne 2 minuty, po czym stopniowo dodajemy po łyżce mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.

Keksówkę o wymiarach 13 x 25 cm natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-55 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i lukrujemy. Cukier łączymy z sokiem i energicznie mieszamy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lubie takie nieskomplikowane, bezpretensjonalne ciasta :) No i talerzyk taki wiosenny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutko podana! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)