31 marca 2012

Chleb z płatkami owsianymi

Przepyszny,z chrupiaca skórką,mięciutkim środkiem - pyszny nawet po 3 dniach :) polecam!



Chleb z płatkami owsianymi
przepis zmodyfikowany z bloga Cafe Babilon

SKŁADNIKI:
7 dkg drożdży
1/2 l mleka
1 szklanka płatków owsianych
1/4 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do posmarowania blachy

 Drożdże rozkruszyć, dodać  lekko ciepłe mleko  oraz płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dosypać mąkę, sól oraz cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny .Posypać wierzch ciasta płatkami.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę piekarnikową. Zostawić do ostudzenia.




2 komentarze:

  1. Chlebek bardzo smakowity, piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny! Gratuluję i podziwiam!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)