2 czerwca 2011

Tarta ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni dlatego postanowiłam w tym roku wykorzystać go w na maksa. Prawie codziennie mamy do obiadku gotowane szparagi,ale jednak wszystkim potrzeba było odmiany. Dlatego gdy tylko zobaczyłam przepis Lawendowego Domu to wiedziałam ,że muszę zrobić tą tartę :)
Przepis zmodyfikowałam tylko tyle,ze zamiast jogurtu greckiego dałam gniecione ziemniaczki ze śmietaną iu góry dałam troszkę żółtego sera.
Wyszło pyszne i lekkie :)


Tarta ze szparagami
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • pomidor
  • 5 średnich ziemniaków
  • kubeczek śmietany
  • pieprz,sół,gałka muszkatołowa
  • tarty żółty ser lub parmezan
Obieramy i gotujemy do miękkości ziemniaki.Gnieciemy je ze śmietaną i przyprawami.
Szparagi myjemy ,odcinamy zdrewniale lodygi  ,gotujemy ok 3 min i wkładamy do zimnej wody. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do formy lub na papier do pieczenia wykładamy ciasto francuskie zawijając brzegi. Do brzegow smarujemy masą ziemniaczaną i układamy szparagi i plasterki pomidora. Wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy serem. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok 3-5 min do lekkiego wystygnięcia.
Smacznego!

Tarty na wszystkie sposoby

3 komentarze:

  1. mmm, pycha:) ciasto francuskie i do tego szparagi i duuuuuużo sera - to w moim guście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki doskonałe, wykonanie tym bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie wszelkiego rodzaju tarty z warzywami. szczegolnie na ciescie francuskiem - robi sie blyskawicznie a efekt jest zawsze fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)