17 grudnia 2011

Piegusek

Dziś lekkie i pyszne ,świąteczne ciasto z bloga łyżka i widelec


Piegusek


Składniki:
300 g mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
250 g cukru
4 jajka
250 g margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)



Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.

Piec około 45 minut* w temperaturze 180 stopni  Dowolnie udekorować, u mnie jest to biały lukier.

* Radzę potrzymać je 20 minut dłużej (ew. przykryć folią, jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał).

8 komentarzy:

  1. cudownie musi się chrupać takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie i przepis wydaje sie prosty,warto by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za Candy prezent:) Nie spodziewałam się takiej ilości rzeczy. Jak tylko będę miała czas to się wszystkim pochwalę na blogu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie proste, pyszne ciasta - w sam raz do kawy, nie tylko w swieta!

    OdpowiedzUsuń
  5. mak!niezastąpiony w grudniu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciacho jest boskie :-D jadłam je dawno temu, i do dziś pamiętam ten smak i zapach...tak proste i tak pyszne :-D jak ja się cieszę że w końcu mam przepis :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam;-))) właśnie sie piecze, ale mnie wyszło za gęste wiec dodałam trochę mleka.Zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)